Category Archive : Kultura

V záři reflektorů

Rádi se občas přenesete do světa líčidel, krásných účesů a modelů? Módní návrháři a módní domy se předhánějí, kdo přijde s jakou novinkou, kdo bude více šokovat nebo kdo vsadí na módu, která se dá nosit v běžném životě. Vše je součástí velkých událostí, jako jsou módní přehlídky.
Velká města jako je New York, Londýn, Milano, Paříž jsou kolébkou módního průmyslu, módních značek a působištěm mnoha slavných návrhářů. Každoročně zde probíhá přehlídka novinek na nadcházející sezónu. Sjedou se známá jména z celého světa, z krásného oblečení a modelek přechází zrak. Je to velká událost, na kterou se i návštěvníci chystají s velkým předstihem a nepodcení jediný detail svého outfitu.módní přehlídka
V Paříži probíhá Haute Couture (letos 21. – 24. 1.), na sezónu jaro-léto svá díla předvedli například Christian Dior nebo Chanel. Ani naše hlavní město nezůstává pozadu a každoročně probíhá „Mercedes-Benz Prague Fashion Week“, který se letos uskuteční v období od 13. do 20. března 2020 v areálu kláštera sv. Gabriela v Holečkově ulici na pražském Smíchově. Kromě představení módních novinek se pořadatelé této velkolepé akce v posledních letech snaží veřejnosti přiblížit zajímavá a originální místa pro tuto událost. A tak se v minulosti již tato přehlídka konala v barokním komplexu Clam-Gallasova paláce nebo veřejnosti jinak nepřístupných místech v OD Kotva nebo v Invalidovně.modelky
Pravda, cenově běžnému návštěvníkovi nejsou předváděné modely dostupné, ale odcházíte i přes to bohatší. Odcházíte bohatší o krásný zážitek. Odnášíte si inspiraci, nápady, co můžete klidně vytáhnout z šatníku po babičce a půjdete ruku v ruce s módními trendy v nastávající sezóně. Nad fotkami můžete vzpomínat, koho známého jste při této události potkali a než se nadějete, bude potřeba přemýšlet nad tím, jaké přijdou trendy na podzim a zimu.

Robert Ďábel

Máte rádi Operu, ale už Vás trochu nudí klasické kousky a rádi byste shlédli něco jiného? Možná byste mohli vyzkoušet představení opery Robert Ďábel v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě.
Hudební partitura
Jedná se o dílo francouzského skladatele německo-židovského původu Giacoma Meyerbeera, které složil v roce 1831. Patří do žánru takzvané grand opery, tedy velké opery, což je žánr, který zpracovává historické téma s početným hereckým i orchestrálním obsazením, baletními čísly a nákladnou výpravou. Zvláště pro Francii byl tento žánr typický, ale setkat se s ním můžeme třeba také v českém prostředí, například Braniboři v Čechách od Bedřicha Smetany jsou typickým příkladem.
Robert Ďábel, zpracovávající milostný příběh normanského vévody Roberta a princezny Isabely. Robertovi nepřeje falešný Robertův přítel intrikán Bertram, který se snaží svého svěřence svrhnout do temnoty. Děj se odehrává ve 12. století na Sicílii.
Interiér divadelního sálu
Ve své době se jednalo o opravdu velmi populární a žádané dílo. Například Chopin se o díle vyjádřil, že se jedná o mistrovský kousek. Dílo téměř upadlo v zapomnění, mimo jiné i pro židovský původ skladatele a pozdější antisemitské nálady ve společnosti.
Jedná se v podstatě o středověkou francouzskou legendu. Eugene Scribe a Casimir Delavigne napsali libreto na motivy legendy.
Původní verze trvala přes čtyři hodiny, což by současný divák asi nebyl schopen ustát a tak současná podoba trvá tři hodiny.
Robert Ďábel byl prvním úspěchem tohoto skladatele v oblasti grand opery. Giacomo Meyerbeer složil ještě celou řadu dalších děl. Určitě mnohé z nich by stály za pozornost.
Velký orchestr
Zkusme zmínit ta nejznámější díla – Jeftův slib, Braniborská brána, Hugenoti, Afričanka, Prorok, Tábor ve Slezsku a další.
Kvůli židovskému původu skladatele byly ovšem v průběhu druhé světové války jeho díla striktně zakázána v Německu a v zemích Německem okupovaných.

Navštivte kraj perníku

Každý kraj nabízí možnost navštívit zajímavé historické nebo přírodní lokality. Kdo si potrpí na prohlídku historických staveb, rozhodně by měl navštívit zámek v Litomyšli, který je zapsán v UNESCO . Mezi další pozoruhodné stavby, které určitě stojí za zhlédnutí, je historická radnice na pardubickém náměstí, které se nachází v historickém centru města. Radnice pochází již z roku 1892. Je postavena v novorenesančním slohu.
perníkové srdce.jpg
Za návštěvu určitě stojí kostel Zvěstování Panny Marie. Postaven byl před rokem 1359 arcibiskupem Arnoštem z Pardubic. V kostele si můžete prohlédnout malby podle Mikoláš Alše. V podzemí najdete středověké hrobky.
Za vidění určitě stojí zámek Moravská Třebová.
Zámek patří mezi nejvýznamnější renesanční stavby a postaven byl v polovině 13. století. Na nádvoří zámku jsou k vidění unikátní sluneční hodiny. V seznamu památek jsou zapsány mezi ojedinělé památky. V rámci prohlídky zámku můžete navštívit alchymistickou laboratoř nebo středověkou mučírnu.
Kdo se raději touláte přírodou, neměli byste vynechat návštěvu přírodní rezervaci Strádovské peklo.
Rezervace se nachází nedaleko Nasavrk ve Slavické oboře. Projít se můžete kaňonem řeky Chrudimky. V této lokalitě žije mnoho ohrožených druhů organismů.
sochy v budově.jpg
Přírodní zajímavost Vršovská olšina vám nabídne pohled na prameniště a potěšit se můžete výskytem bledulí.
Jestli si chcete užít trochu romantiky, určitě se jděte projít do rezervace Pelina. Uchvátí vás pohled na rozsáhle skály z opuky. Skály jsou porostlé smíšeným porostem společně s teplomilnou květenou. Místo si zachovalo svou nedotčenost. Rezervace je přímo stvořená pro romantickou procházku. Kdo nemá strach z výšek, měl by si údolí prohlédnout z Doskočilovy vyhlídky. Jestli vás více lákají výlety na kole, máte v této lokalitě možnost, vede zde cyklostezka.

Neztrácejte víru

Mitch Albomje nepochybně velmi zajímavý americký spisovatel a také novinář. Na český trh prorazil s knihou Úterky s Morriem anebo poslední lekce mého učitele. Jedná se o návštěvy učitele, který umírá na ALS tedy amyotrofickou laterální sklerózu. Umírající muž je neobyčejně vyrovnaný a mladému novináři předá nesmírně vzácné lekce právě v tomto období. Na motivy této knihy byl natočen také stejnojmenný film.
krabice na knihy

Úterky s Morriem ovšem nejsou jedinou zajímavou knihou, která se objevila na českém knižním trhu. Mezi další patří například První telefonát z nebe, Strážce času nebo Pět starých známých. Mi si ovšem budeme povídat o knize, Neztrácejte víru, která podobně jako Úterky s Morriem je literaturou faktu a popisuje skutečné zkušenosti autora.
stuttgartská knihovna 

Příběhy zbožnosti

Již úspěšný spisovatel Mitch je osloven stařičkým rabínem, kterého si pamatuje z dětství, s prosbou, aby napsal jeho pohřební řeč. Mitch je udiven neobvyklým přáním, zejména proto, že do synagogy chodí jen výjimečně o svátcích a spíše kvůli rodičům, ovšem souhlasí za podmínek, že chce lépe poznat rabína jako člověka a začne tohoto muže navštěvovat a rozmlouvat s ním o životě. Paralelně vyprávípříběh o Henrym Covingtonovi, bývalém dealerovi drog, který se stal po své nápravě duchovním v rozpadlém zničeném kostele, který navštěvují zoufalí feťáci a hledají nocleh bezdomovci. Mitch založil nadaci, která pomáhá lidem bez domova a z toho titulu se s Henrym seznámil. Rád by „jeho“ bezdomovcům pomohl, ale sžírají ho určité pochybnosti vztahující se k Henryho minulosti. Až do jednoho dne, kdy pochopí, že se jedná o muže, který za minulostí udělal tlustou čáru.
žid v jeruzalémě
Dva zcela odlišní lidé, ale nesmírně hluboká víra, to je poselství dvou mužů velmi silné a hluboké víry.
Kniha neztrácejte víru je americkým bestsellerem a i když se jedná o duchovní tématiku, dokázala oslovit neuvěřitelné množství nevěřících lidí na celém světě. Snad právě proto, že nosnou myšlenkou knihy je víra, která se neopírá o dogmata, ale především o ryzost našich srdcí.

Už máte svůj strom života na stěně?

Strom života je dekorací na stěnu interiéru, která se může stát originální cestou pro umístění rodinných fotografií. Čím zajímavěji bude váš rodokmen vyobrazený a zpracovaný, tím atraktivnější se stane pro vás a vaše návštěvy. Vaše historie rodu bude ožívat na originálně zpracovaném rodinném stromu života. Jak jej vypracovat a ztvárnit je jen na vaší fantazii a nápaditosti.
strom s předměty

Rozvětvený rod

Nejprve je třeba vypracovat kostru stromu. Tuto kostru můžete buďto sami namalovat, anebo se podívejte v obchodech po dekoračních tapetách a fóliích. Vůbec se neobávejte kostrou stromu zaplnit co největší plochu a vytvořte strom co nejvíce rozvětvený. Ideální pro tvorbu a umístění stromu života jsou například dělicí zdi a příčky, které jsou celistvé a nejsou v nich okna, ani dveře. Podle designu interiéru potom zvolte styl, v jakém bude váš nový strom života vypadat. Strom života bude nápaditým prvkem, který váš interiér rozhodně oživí, proto by měl být dostatečně barevný a plný neotřelých kombinací.

Zarámujte

Pro zpracování a následnou údržbu jsou ideální a praktické namalované, anebo nalepené stromy života, kde se skvěle uplatní vkusné fotografické rámečky. Tyto rámečky potom mohou být:
o   v rozličných barvách
o   všelijakých velikostí
o   různých povrchových úprav
černý strom

Takovéto rámečky můžete i variabilně a zajímavě kombinovat. Anebo také dobře vypadá, když jsou ve stromu života umístěné poličky, a na nich jsou obrázky rodiny postavené. Anebo můžete pro umístění jednotlivých portrétů využít i jiných zajímavých materiálů. Zrovna tak je možné pro tvorbu samotného stromu života využít rozličné předměty, to jest pro samotnou kostru stromu. Jestli vás představa vytvoření takovéhoto stromu láká, je to vynikající příležitost zapátrat po vašich prapředcích a propracovat váš rodinný strom života s rodokmenem do hloubky.