Kysané zelí má dlouhodobou historii. Dokonce se řadí mezi první potraviny, které se uchovávaly na delší dobu. První zprávy o kysaném zelí pocházejí z antického Řecka a Říma a z Číny, kdy jím byli odměňováni dělníci, kteří stavěli Velkou čínskou zeď. Kysané zelí je nejčastěji zmiňováno v dobách kolonizace. Byl to mořeplavec a objevitel James Cook, který naložil na palubu své lodi kysané zelí a nařídil, aby ho námořníci jedli jednou týdně. Zelí je bohatý zdroj vitamínu C a Cookovo námořníci jeho pojídáním předcházeli nemoci z nedostatku vitamínu, zvané kurděje.
hlavička zelí
Zelí se pěstuje napříč Evropou. Avšak často zelí nabízené v obchodech díky jeho chemické konzervaci a sterilizaci ztrácí téměř veškerý vitamín C. Případně je tento vitamín do zelí uměle dodán. Testy ukázaly, že z jednadvaceti testovaných výrobků nebyl ve třech vůbec žádný vitamín C. Pouze sedm výrobků obsahovalo bakterie mléčného kvašení.
Nabízí se proto řešení, kysané zelí si vyrobit doma v běžných podmínkách. Na jeho přípravu není potřeba klasický kameninový zelák a sklep. Na domácí přípravu postačí zavařovací sklenice, potravinová fólie, gumičky a samozřejmě sůl a kmín.
červené a bílé zelí
Zelí je možné nakrouhat tomu určeným struhadlem nebo nakrájet nožem. Na jeden kilogram nakrájeného zelí je potřeba přibližně 20 gramů soli a kmínu dle chuti. Zelí je možné dochutit koprem, pepřem, novým kořením, oblíbená je přidaná nakrájená cibule. Důležité, bez čeho by se dílo nevydařilo, je postupné stlačování zelí, které musí pustit šťávu. Nakrájené zelí musí být potopeno ve šťávě, jinak by mohlo začít plesnivět. Je-li zelí suché, můžeme si pomoci převařenou vodou, kterou zelí zalijeme. Pak už jen sklenice přetáhneme potravinovou fólií a upevníme gumičkami.  Kvašení by mělo nastat do dvou dnů v pokojové teplotě.
O tom, že jsme si připravili vitamínoví poklad, není pochyb. Zelí, krom již zmíněného vitamínu C, obsahuje bakterie mléčného kvašení, kterého obsahuje více než mléko. Dále obsahuje prospěšné bioaktivní látky, vitamín K, B, draslík, síru, fosfor, železo, chlor, měď, zinek, mangan a aminokyseliny.
Obsažené látky v kysaném zelí podporují metabolismus a zvyšují obranyschopnost. Je silným pomocníkem v boji s únavou a s nemocemi z nachlazení. Takto připravené zelí nám vydrží dlouho, k doplnění vitamínů a minerálů postačí množství zelí, které se vejde do dlaně. Zároveň je zbytečné se obávat předávkování, nadbytečné vitamíny tělo vyloučí.

| tereza-dostalova@email.cz

Related Posts